Топло и студено

Мек минималистичен стил, изграден с контрастни цветове и материали 

Проект En-Tre Studio

 

Спокойствие, уют, характер в детайлите – така ни посреща това жилище на тиха улица в централен столичен квартал. Апартаментът е с площ 160 кв.м, разпределени между дневна зона, която обединява хол, трапезария, кухня; родителска спалня с прилежаща баня, детска стая, кабинет, баня, перално помещение, антре и коридор.

 

Обитателите са младо семейство с малко дете, които обичат да посрещат гости в дома си, както и да се отдават на спокойствието на домашния уют.

 

Заданието е за дом с мек и жив минималистичен стил, с много светлина и естествени материали и с функционални пространства.

Не се налагат сериозни промени по първоначалното разпределение, единствено разположението на кухненската линия се измества на съседната стена и така се създава непрекъснатата мебелна група на библиотеката, преливаща в кухненската мебел. По този начин се обособява и желаният от клиентите остров, а пред него – трапезната маса.

 

Основната концепция е изградена върху чистите ортогонални обеми, подчертаващи  функцията и геометрията на пространствата. Посредством няколко основни материала и следването на естествения поток на светлината, са изградени характерната спокойна атмосфера и уют.

 

Основен материал е естественият дъб под формата на настилката от многослоен паркет и дървесния фурнир при мебелните елементи. Топлината на дървото е подчертана от монохромните и студени нюанси в текстила, гранитогресните настилки и облицовки. Черните студени елементи в дневната зона – кухненският плот и остров, металната рамка на стъклената врата, металните холни масички, са търсен контрапункт на топлото дърво и акцентните трапезни столове.

 

Едно от най-добрите функционални решения е в дневната. Обособяването на цяла мебелна стена, обединяваща двете функции кухня и библиотека, балансира срещуположната чиста ТВ стена. По този начин се получава най-хармонично и функционално разпределението на кухня, трапезария, хол, така че естествената светлина облива меката мебел и трапезната маса.

 

Осолено внимание е отделено на качеството на детайлите, защото при дизайн, в който минимализмът преобладава, това е още по-важен фактор за добрия краен резултат.

 

Специални издания