Без главен герой

Най-силният акцент в това миниатюрно столично жилище е самата липса на натрапчиви акценти

Интериор: Cache Atelier, снимки Минко Минев

 

Това миниатюрно жилище в центъра на София впечатлява със своята безкомпромисна функционалност само на 45 кв.м. В апартамента в сграда от 1930 г. са разположени дневна зона, която обединява кухня, меко сядане и място за хранене, спалня и гардеробно на второто подпокривно ниво.

 

„Най-голямото предизвикателство беше да постигнем спокойна и ненатрапчива атмосфера, която обаче да има своя идентичност, без да впечатлява с множество цветове и текстури”, казват авторите от Cache Atelier

 

Жилището се ползва от няколко различни членове на семейството, затова е търсено  чисто и спокойно решение, без определен стил или целева група на обитателите.

 

Апартаментът е в стара сграда и преди преустройството било с мрачна визия в тъмни тонове. Основната задача на архитектите е да допуснат повече светлина в него и да се създаде усещане за простор и спокойствие.

 

„Основна ни цел беше да постигнем лека и спокойна атмосфера. Търсихме ненатрапчиви решения, като фокусът е върху хармонията и допълването между отделните елементи, без да има главен герой от интериорна гледна точка. Концепцията е пространствата да преливат едно в друго чрез усещането, което носят и чрез използваните материали, текстури и цветови решение”, споделят Cache Atelier.

 

Предпочетена е палитра от ограничен брой материали – дърво и лен, които въздействат по-скоро с текстурите, отколкото с цветността си.

 

Избрани са изцяло светли и пастелни тонове в земната гама, за да се постигне простор и лекота и да се подсили въздействието на естествената светлина.

 

„Най-силният акцент е самата липса на натрапващи се акценти. Искахме да създадем общ спокоен фон, в който различните обитатели да се чувстват еднакво добре. Всички елементи сами по-себе си носят ненатрапчив детайл – дали с флуидната си форма (осветление, столове, маса) или с текстура (ленен текстил), но няма главен герой в пространството. Главният герой е обитателят сам по себе си”, коментират авторите на интериора.

 

 

 

 

Специални издания