Игра на криеница

Проектирана като място за събиране на семейството и за почивка, тази къща в Порто Фелиз в Бразилия напълно се слива с околната среда

 

Калина Константинова, проект Bernardes Arquitetura, снимки Fernando Guerra

 

Още от първите скици на първоначалния проект връзката между бъдещата сграда и околната среда е била очевидна. Конструкцията се възползва от наклонения терен, като се „вмъква“ под него. Покривът й е почти на нивото на основния път. Озеленен, той се слива с природата и е видим само от много близко разстояние. Растителността има освен естетичен и много практичен характер- тя създава по-приятен микроклимат, намалява разходите за охлаждане и загубата на енергия.

В покрива са създадени два триъгълни отвора, които са свързани с вътрешен двор на по-ниско ниво. Жилищните зони са оформени именно около този вътрешен двор, като са отделени със стъклени плъзгащи се врати.

Създадена е кръстосана вентилация, за да може вътрешните пространства да бъдат добре охладени през лятото. Електричеството е осигурено от слънчеви панели, поставени на покрива.

Видимата бетонова конструкция в интериора е омекотена от дървени настилки и тавани, както и от мебели и килими в приятни пастелни нюанси. Част от обзавеждането е специално създадено за пространството, а част е на известни бразилски дизайнери като Карлос Мота, Серджо Родригез, Жоаким Тенреиро…

Специални издания