В центъра на града

Добър пример за баланс между запазване на културно наследство и осъвременяването му

 

Калина Константинова, проект REM’A, снимки Ivo Tavares Studio

 

Тази кокетна триетажна сграда се намира в центъра на Повуа ди Варшин, португалски град,  част от най-голямата градска агломерация в Португалия – Голямо Порту.

Сградата е паметник на културата с богата история. Построена е от страстен пътешественик, който е вложил в нея много интересни архитектурни познания, получени по време на различните си пътешествия. Резултатът е „уникален еклектичен и нео-ренесансов архитектурен шедьовър“, по думите на архитектурното студио, което е поело задачата да обнови сградата.

Особено внимание е обърнато на запазването на фасадата, която е придобила отново своя автентичен блясъка. Всеки декоративен и хроматичен детайл е реставриран и реновиран.

Добавен е нов обем, който се отличава цветово от основния, създавайки ясно визуално разграничение между двете епохи на строителство.

В миналото сграда е била изцяло жилищна, а сега приземния етаж е преработен в търговска площ. Жилището е разположено на първия и втория етаж.

Въпреки строгите правила за реновиране и обновяване на културни паметници, тук архитектите са успели да създадат фино взаимодействие между традициите и съвремието. Интериорът е разработен с по-дързък съвременен жест. Акцент е стълбището, свързващо нивата, решено в ярко жълто. Откриваме жълтото и отделни други елементи като врати и плотове. Свързваме този цвят с енергия, положително настроение, виталност. Именно този ефект е търсен и интериорът сякаш сияе. Използвани са и други цветове, но в различни пространства, създаващи различно настроение. Така например зеленото е привилегировано в спалните, където носи усещане за спокойствие.

Проектът е добър пример за възможния баланс между запазване на културното наследство и осъвременяването му.

 

Специални издания