Скрито съкровище

Разширение и модернизиране на викторианска къща от началото на миналия век в западен Лондон

 

Калина Константинова, проект Palladian, снимки Tarry and Perry Photography

 

Тази къща в стил Arts & Crafts се намира в Кенсингтън, западен Лондон. Построена в началото на миналия век, през викторианската епоха, като фабрика за производство на плочки, тя е била преустроена в жилищна сграда още преди десетилетия. Новите й собственици се обърнали към архитектурно студио Palladian с желание за модернизиране на пространството. „Задачата ни беше да проектираме дом със съвременен интериор, който също така да се съобразява с наследството на сградата, включвайки препратки към движението „Изкуства и занаяти“, споделят архитектите.

Идеята за създаване на връзка с миналото се улеснява неимоверно след откриването на неочаквана изненада. При разкопаването на терена за разширението на сградата, архитектите попадат на голямо количество автентични плочки, датиращи още от епохата когато тук се е помещавала фабриката за производството им. Изключително запазени те веднага са намерили своето място в интериора, като са използвани за облицоване на стените в определени зони.

Архитектурният план включва разширяването на къщата в задната й част към градината, преместване на стълбището, създаване на две допълнителни спални, както и малък апартамент за гости и преустрояване на входното пространство.

Новото разпределение има за основна цел да увеличи максимално навлизането на естествена светлина. По тази причина, където е било възможно, размерите на прозорците са променени и височината на тавана е увеличена.

Цялостната трансформация на приземния етаж създава ново кухненско пространство с отворен план, превръщайки го в сърцето и душата на новия дом. То е в хармонична връзка със задния двор, благодарение на плъзгащи се остъклени врати, които на практика заличават границата между интериор и екстериор.

Наложило се е да бъде преместено стълбището, за да се оптимизира пространството. Сега под него е обособен нов кът за четене.

Входното фоайе посреща с реновирана автентична камина, облицована с намерените в двора плочки.

Ангажираността към екологичността и устойчивостта на студио Palladian проличава най-вече в използването на естествени материали, като  голяма част от дървесината е придобита от паднали дървета, намерени в местните паркове.

Вътрешното разпределение предлага гъвкавост и добър баланс между традиция и иновация.

 

Специални издания