Обикновеното – необикновено

Едно на пръв поглед най-обикновено решение  на жилищен интериор, почти скучно. Но в същността си то е светло и свежо, балансирано, успокояващо и лесно за обитаване. Каква е рецептата за  този резултат?

 

Проект: арх. Пенка Станчева

Снимки: Венцислава Василева

 

Постигането на мярка, употребата на малко на брой материали и цветове, чиста линия и добре подбрани обеми – това са инструментите за постигането на този познат на пръв поглед резултат. Превръщането на „обикновеното“ в „ необикновено“ – тайната на това професионално решение с умерен бюджет е в прецизното прекрояване на пространствата, в обзавеждането с мебели, които да не препълват стаите, и във финото декориране на финала.

Клиентите на арх. Станчева не за пръв път се доверяват на нейните професионални умения. Стъпвайки на вече изграденото взаимно доверие и на познаването на естетическите и функционални изисквания на клиента, работата тече с лекота. Бюджетната рамка е формулирана още в самото начало. Изискването, което се поставя, е жилището да стане светло – трудна за постигане задача в апартамент в централната част на София с големи тъмни вестибюли. Следва тотална реорганизация на пространствата с подкрепата на инженер-конструктор. „Не за първи път, когато вляза в подобно място, първата ми задача е да разчистя максимално, да съборя това, което е възможно и да прекроя площта, с която разполагам, по нов начин“ – споделя опитният архитект. Резултатът е жилище на площ от около сто квадратни метра с дневна, столова и кухня в общо пространство, две спални, баня, тоалетна и мокро помещение – всичко, необходимо за тричленно семейство. Местата на старите стени остават да се четат по таваните чрез висящите хаотични греди. Но те са прикрити както със занижавания в определени зони, така и с цветовото решение на стени и тавани.

Обзавеждането е практично и лаконично, с чиста геометрична линия. Набляга се на много популярната комбинация от светло дърво с бежово и бяло, освежено със леки синьо-сиви нюанси. Добавката на черни акценти съживява чрез динамиката, която създават. Елементите са прецизно подбрани. Изпълнението е с внимание към детайлите и високо качество. Именно  това превръща на пръв поглед едно много експлоатирано решение на жилище в място, от което да не искаш да си тръгнеш.

 

 

Специални издания