Откровено за хляба

Новото място на Братя Хлебари е светло, изчистено и просторно

Проект: Cashe Atelier

 

Cashe Atelier се включват в проекта от самото му начало, когато е взето решение да се изгради по-обширно пространство с посетителска част и по-голямо производство за братя Хлебари.

„Клиентът виждаше проекта като стъпка напред в развитието на концепцията си и се постарахме да предложим по-семпла, чиста откъм детайл и материали атмосфера“,  разказват авторите.

 

Бетоновата настилка, видимите инсталации и суровите метални повърхности са ясна препратка към производствения аспект на бизнеса. Като контраст на тези сурови  повърхности и материали е светлата дървена ламперия, деликатната метална мрежа, по която пълзи естествена зеленина, и семплите мебели в светло дърво, които омекотяват, но и допълват атмосферата.

 

Несъмнено акцент в проекта е хлябът на Братя Хлебари. Не е случаен подборът на чисти и монохромни материали. „Идеята ни беше те да служат като фон в студена тоналност, на който именно хлябът да се откроява като главен герой със своите меки и топли тонове и с деликатните си форми. Импонирайки именно с неговата тоналност,  дървесните финиши подкрепят присъствието му, но без да насищат пространството с много детайл“, коментират Cashe Atelier. Цветово са привнесени тонове в активно синьо, а основен допълващ цвят е естествената зеленина.

 

Проектът може да се раздели условно на две части – производствена и посетителска. Връзката между двете зони е чрез ажурна дървена ламперия с кръгли отвори, които позволяват на клиентите да имат пряк  визуален контакт с хлебарите в производствената част. За проекта е особено важно да разкрие магията и майсторството на правенето на хляб – най-ценното, което отличава Братя хлебари. Тази пряка връзка е деликатна и ненатрапчива, но винаги е там и скъсява дистанцията между посетители и хлебари.

 

Разположено в голям комплекс от офис сгради, освен място, от което да си купиш хляб или да хапнеш вкусен обяд, тези пространства често се използват и за срещи, дори като продължение на работното място на работещите в офис сградите. Затова са дефинирани разнообразни зони с различен тип сядане – и като височина, и като уединеност.

 

Несъмнено голямо предизвикателство е организирането на такова сложно  технологично и разнообразно производство като хлебарството. „В този ред на мисли можем смело да заявим, че това, което се крие в производствената част, е уникално не само за България, но и за Източна Европа. Пещта, в която се пече хлябът, има само няколко аналогични в цял свят. Наложи се фасадата на сградата да бъде разглобена, за да бъде монтирана по правилния начин“, разказват от архитектурното студио. Именно това се експонира пред посетителите, защото често тези зони остават скрити или частично афиширани. В този проект всичко е отворено и честно.

 

В края на този дълъг и несъмнено интересен процес откриваме светло, просторно и откровено пространство, което поема еднакво добре всички многобройни функции на хлебопекарна, сладкарска работилница, ресторант и кафене.

 

Специални издания