Спомен от 70-те

Апартамент 52 е  модерно столично жилище със запазен чар от миналия век

 

Интериор: Ателие Инджова Ангелов

Снимки: Александър Новоселски

 

 

Апартамент 52 се намира в типична софийска жилищна сграда от 70-те години на XX  век – дълга тухлена постройка с изложение север – юг, която граничи с Южния парк.

 

Жилището е заварено в много лошо, но оригинално за 70-те години състояние, със запазени корнизи, таванни розетки и единични осветителни тела. Компактният апартамент от близо 70м2 се състои от антре с баня, дневна, още един малък коридор, който обслужва маломерни спалня и кухня.

 

Близостта до парка и гледката към зелената гора са вдъхновение за създаването на компактно, но просторно и светло жилище, където естествените материали подсилват усещането за близостта на природата и се свързват естетически с контекста. Използваните материали са омаслено дърво, варова мазилка и естествен камък.

 

Дневната на юг е превърната в голяма спалня, а старата спалня и кухнята са обединени в едно помещение. Корнизите и таванните розетки са възстановени от масивен гипс и са монтирани на оригиналните им места, а към спалнята е репродуцирана оригиналната врата. Старите лампи са рециклирани и трансформирани в нови осветителни тела с помощта на Cable Lovers. Историята на жилището напомня за себе си чрез тези малки детайли, които придават елегантност на иначе естествения, светъл и съвременен интериор.

 

 

Специални издания