Спасена красота

Апартамент в центъра на София съчетава аристократичен разкош с модерна градска естетика и удобства

 

Интериор: Студио L6

Снимки: Александър Новоселски

 

Разположено в сърцето на София, на малък градски площад с гледка към Витоша и града, това жилище от 249 квадратни метра предлага елегантно съчетание на история и съвременност. Апартаментът е проектиран като дом за млад мъж, който е живял дълго време в този район. Самата сграда носи духа на буржоазната естетика от началото на ХХ век, с фасада, украсена със скулптури и декоративни елементи.

 

Историята на апартамента е интересна: Старото аристократично жилище губи своя блясък по време на социалистическия период. „Беше  катастрофа – при огледа попаднахме във вестибюл с три врати с катинари – апартаментът е бил разделен на отделни жилища. Към този вестибюл имаше обща тоалетна за трите апартамента. Било е социално жилище и наемателите го бяха превърнали в руина. Новоизградените стени буквално бяха пронизали и унищожили красивите корнизи“, разказва арх. Захариев от L6.  През 90-те апартаментът е върнат на собствениците и днес новият проект връща разкоша и духа на старото жилище по един съвременен начин.

 

Работата по интериора започва с амбициозното задание да се възстанови блясъкът на апартамента, но в същото време той да бъде с модерна функционалност и визия.

 

„Най-голямото предизвикателство беше да се разчетат археологическите данни за оригиналното пространство и да се преразкаже тази атмосфера по нов, съвременен начин“, казва арх. Захариев.

 

Преградните стени са премахнати, за да се разкрие автентичната планировка с просторен, параден вестибюл, който води към кабинет, дневна, обединена с кухня и трапезария, и три спални с индивидуални бани. Възстановени са корнизите и вратите – авторите на интериора се придържат към оригиналния дизайн, но всичко е създадено наново, тъй като се оказва, че нищо старо не може да се използва.

 

В интериора са съчетани антикварни и модерни елементи, за да се създаде автентично усещане за  история, традиция и наследственост – за обживян дом, граден във времето.

 

Подът е особено интересен – използван е гранитогрес, който имитира стара мозайка. Вдъхновението идва от старите португалски мозайки, при които всяка счупена плочка се заменя с налична и така се създава ефект на „нова стара мозайка“, която изглежда като тетрис, допълван през годините.

 

Използваните материали включват паркет с ретро подредба, гранитогрес, имитиращ стари плочки, и ситна стъклокерамична мозайка в баните. Акцент в решението е ламперията, напомняща старите вестибюли.

 

Добро функционално решение е обединението на дневна, кухня и трапезария, което създава простор и свобода на движението.

 

Любопитна подробност е, че този интериор е създаден преди повече от 10 години, но и днес звучи съвременно – подобно космополитно жилище с timeless дизайн би могло да принадлежи на Виена или Рим и да бъде в стария център на всеки европейски град.

 

 

Специални издания