Как да почистваме басейна правилно?

Редовното почистване на басейна гарантира неговата безопасност и чистотата на водата. Дори и да става въпрос за семеен басейн, правилната грижа може да предотврати разпространението на бактерии и други микроорганизми. Най-важното е той да бъде добре дезинфекциран. Но как може да се получи това? Ще разберете подробности в тази статия.

 

Използване на препарати за басейни

 

Те се разделят на няколко основни категории:

 

1.Химикали за дезинфекция

 

хлор – използва се най-често за дезинфекция на басейни. Той убива бактерии, вируси и гъбички и контролира растежа на водорасли. Необходимо е редовно да се проверява нивото му във водното съдържание, за да не е прекалено високо. Хлорът се включва в много препарати за басейни, включително и тези за професионална употреба;

 

бром – той е алтернатива на хлора, която не дразни толкова кожата и очите.

 

2.pH балансиращи средства

 

Поддържането на подходящо pH (между 7,2 и 7,8) ще подобри действието на хлора и ще предотврати корозията. Такива препарати са солна киселина и натриев бисулфат.

 

3.Алгициди

 

Предназначени са за предотвратяване и контрол на растежа на водорасли. Редовната им употреба поддържа водата чиста и прозрачна. Подобни препарати за почистване включват:

 

алгецид против водорасли с изсветлител СТХ 60 – комбинира функцията на изсветлител, който помага за премахване на мътността. Ефективен е за поддържане на кристално чиста вода;

 

алгецид 6 % – със съдържание на активни вещества в концентрация от 6 %, този препарат е подходящ за редовна поддръжка на басейни. Ефективно предотвратява развитието на водорасли и поддържа водата в добро състояние;

 

алгецид 8 % – с по-висока концентрация на активни вещества (8 %), той е предназначен за по-интензивна борба с водораслите. Подходящ е за басейни, които са по-уязвими или вече имат установен проблем.

 

Редовно почистване

 

Редовното почистване на басейна е ключово за поддържане на чиста и безопасна водна среда. Ето няколко съвети в тази посока:

 

1.Използвайте мрежа за премахване на плаващи отпадъци, като листа, насекоми и други големи частици.

 

2.С помощта на четки почиствайте стените и стълбите на басейна, за да не се образува плака и да не растат водорасли.

 

3.Грижете се за филтърната система на басейна и я пускайте ежедневно. Тя отстранява малките частици замърсители.

 

4.Проверявайте и почиствайте филтрите. Ако те са замърсени, то тогава няма да вършат работата си и замърсителите ще останат. Или дори ще освобождават други замърсявания към нея – дори да сте я почистили току-що.

 

5.При нужда използвайте парочистачки за по-пълноценно почистване без препарати.

 

Превенция и защита

 

Ежедневната проверка на нивата на химикали или дори видът на водата сам по себе си ще ви покаже колко чиста или замърсена е тя.

 

Препоръчително е да слагате покривала, когато басейнът не се използва, за да намалите количеството отпадъци, които попадат в него. Така ще е нужно и по-малко третиране с химикали.

 

С тези съвети за почистване и поддръжка може да поддържате басейна си чист и безопасен, в който не се развиват бактерии. Така ще имате възможност да се потопите в него с нетърпение и да усетите свежестта на прохладната вода, която се отразява добре на здравето ви, без да се притеснявате за инфекции и кожни раздразнения. Потърсете своето решение за почистване още днес!

Специални издания